januar 2005

 

kære alle

 

Så er julen godt overstået og vi er midt i den dejlige grønlandske vinter, som efter min mening er det bedste overhovedet ved Grønland, nåh næsten, for der er jo også andet, som er dejligt heroppe.

Vi havde en rigtig dejlig og meget fredelig jul. Langt de fleste gaver var indkøbt eller produceret i meget god tid, og der var både hjemmelavede småkager og konfekt i huset, så intet blev stresset i forbindelse med denne jul.

I år havde vi kun en enkelt gæst, idet vore julevenner fra alle de tidligere år var i Danmark enten permanent eller på ferie. Vi havde dog en dejlig eftermiddag og aften sammen med Lene, som vi kender fra Eriks ansættelse på Asiaq.

Dagen startede allerede tidlig formiddag, idet vi traditionen tro skulle til Sygehuset (SANA) og hilse på julemanden, når han kommer flyvende i helikopter til det årlige besøg på sygehuset. Det er sådan en hyggelig tradition, for dels får man noget frisk luft og dels møder man stort set alle de bekendte, som skal holde jul i byen. I år delte vi os i to grupper, da vi passede byens kønneste blondinehund (Anna), og vi valgte derfor at Erik og Viktor gik til byen med Anna, og Simon og jeg fulgte så efter lidt senere i bilen, for at have bilen til hjemturen, hvor man traditionelt er meget kold efter at have stået og ventet i mellem ½ og en hel time. Dejligt var det i hvert fald at have bilen til en hurtig transport hjem til et stykke rugbrød.

Efter frokost tog Erik og Viktor, traditionen tro, på Airgreenland. Der skulle jo skiftes backup bånd og siges god jul til alle flyverne. Viktor synes, det er så sejt at komme ned i hangaren og se alle helikopterne og flyene. Det er sådan en dejlig tradition, så den vedligeholder vi da gerne. Da nu de var ude ved liften, ja så kunne Erik da også lige tage en tur. Han havde godt nok hverken handsker eller overtræksbukser, men hvad gør man ikke for at have stået på ski juleaftensdag. Det tog det meste af eftermiddagen at få varmen igen.

Nu var dagen ved at blive lidt lang for de søde små, men pludselig var det tid for Disney show og Lene kom, så vi kunne tage eftermiddagskaffen i ro og mag. Da så alle julekalendrene var overstået, bordet var dækket og ænderne var godt anbragt med en flæskesteg i ovnen, kunne det blive tid til den vanlige dans omkring guldkalven (juletræet).

Vi kunne dog i år mærke, at begge unger er ved at blive store, for der blev uden diskussion sunget 5 sange i år, og det er vist rekord i vor familie. Alle var meget glade for gaverne og vi havde en rigtig hyggelig aften med alt for meget mad, men det skal jo til. Ja, og traditionen tro, var det Viktor, som vandt mandelgaven. Han er bare så heldig den dreng. Men Simon havde jo også brugt sit held, han blev nemlig vinder i Airgreenlands konkurrence om navnet til de nye maskotter. Det var noget lækkert for en dreng på 10 år, at vinde en PlayStation 2. Konkurrencen var åben for alle i Grønland, og der var mere end 2000 svar fra over 500 børn. Han var endda i avisen med navn og i vores interne flight magazine med navn og foto.

Første juledag satte det ind med sne og ikke mindst storm. Vi var dog fast besluttede på at spadsere, da vi sidst på eftermiddagen skulle til julefrokost hos Eriks færøske kollega Jens og flere af hans færøske venner. Det var dejligt med den friske luft og bevægelse vi fik, men lidt dramatisk blev det, da et vindstød pludselig greb fast i Simon, så han var ved at flyve lige ud på vejen. Heldigvis var han dog snarrådig og tog et hurtigt hop fremad, så han kunne gribe fast i sin far, og dermed blive reddet på målstregen. Det blev en rigtig hyggelig aften og Erik forsøgte sig med en ny sport, som han ikke tidligere har praktiseret i særlig høj grad: " at drikke med færinge". Det gik rigtig godt, og han var i vældigt humør, især da vi havde bestilt en taxa hjem klokken 1 om natten, for da meddelte han med høj og klar røst, at han ville da slet ikke med. Skidt med det. Jeg fik 100 kr til en taxa, og så tog jeg hjem med ungerne og spekulerede lidt på, hvornår han mon ville komme hjem, men da jeg stod op næste formiddag, lå Erik og sov på sofaen, og det havde han gjort siden klokken ni. Godt det ikke var mig.

Erik blev så fredet resten af formiddagen til vi skulle til julefrokost hos nogle gode naboer kl 14, og så måtte han til det igen. Det gik også rigtig godt og fredeligt, men Erik var meget træt, da han skulle op og på arbejde mandag morgen.

Det var så den jul og vi havde nu nytårsaften at se frem til, hvor vi skulle have besøg af en enkelt familie til rejesuppe og grønlandsk lam, afsluttet med is. Det var meget lækkert og vi havde en hyggelig aften, der flere gange blev afbrudt af, at der skulle skydes nytår ind for vore danske kære klokken 20 og så igen for Grønland klokken 24. Ved ettiden gik vore gæster hjem, Simon og jeg gik i seng, og Erik og Viktor gik på turne, og festede igen igennem til den mørke morgenstund.

Nu er hverdagen så over os igen. Erik og drengene har allerede været på skibakken flere gange, mens jeg synes, det er både for mørkt og for koldt endnu, så det er en fornøjelse, de klarer helt uden mig. Midt i denne måned har solen traditionelt fået så meget magt, at jeg også synes, det er sjovt at løbe på skibakken, så det ser jeg frem til.

Ungerne og jeg har i den forløbne uge flere gange hygget os med at holde hjemmeskole, når faderen om morgenen dømmer vejrlig, så sover vi længe og holder derefter skole i 4 - 6 timer afhængigt af skemaet. For Simon indebærer hjemmeskole altid at skrive og at læse, derudover er et fast hit hos dem begge, at vi holder hjemkundskab. I sidste uge fik vi både bagt pølsehorn - dog uden pølser, men med Nutella i stedet - og fastelavnsboller samt rugbrød. Rugbrødet havde vi nok fået under alle omstændigheder, men pludselig var huset fuldt af lækkert frisk bagværk, så vi måtte ringe til Carl og invitere på kaffe og hjemmebag om eftermiddagen. Viktors faste punkter på hjemmeskolen hedder også læsning og derudover matematik. Hyggeligt er det at gå og hjælpe ungerne sådan en hel dag, hvor de har faste pligter, så det hele ikke går op i computerspil og Playstation. Simon vandt jo - som allerede nævnt -  en Playstation 2  hos Air Greenland lige før jul, så dette nye legetøj er det store hit hos begge unger. Også selv om de bestemt ikke har mange spil at putte i maskinen. Det giver til gengæld noget at ønske sig til fødselsdage og til jul, samt noget at bruge lommepengene til.

I denne uge skal Erik til Danmark torsdag, da det er hans mors fødselsdag på lørdag. Han glæder sig meget til at komme ned og hilse på sin familie, selv om det bliver et kort besøg uden mulighed for at besøge nogen uden for Svendborg. Han kommer hjem til Grønland allerede mandag, da han jo skal passe sit arbejde.

Nu er det allerede blevet den 2. februar så det er ved at være tid at få denne hilsen sendt i æteren.

 

mange hilsener fra

Lissen og familie